16 Haziran 2008 Pazartesi

İSMEK FESHANE SERGİSİ 2008-OSMANLI MUTFAĞI

2008 İsmek Feshane Sergisinde yer alan mutfakla ilgili diğer bir bölümde Osmanlı Mutfağı'ydı.
Osmanlı Mutfağı yemekle birlikte aşçınında verdiği emekle bir nevi piştiği bir branş.
Yapılan yemeklerin hepsi emek-sabır ve zaman isteyen yemekler.
Günümüzde özel günler dışında bu yemekleri yapmak için vakit ayırmıyoruz.
İsmek-Osmanlı Mutfağı branşı hakkında daha geniş bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

Konu hakkında hazırlanan kitapçığın kapağında "Orta Asya'dan günümüze, yer sofrasından masa kültürüne geçiş" yazıyordu.
Stant tam bu konu üzerine dekore edilmişti.
Hem yer sofrası, hemde masa hazırlanmıştı.
Kullanılan eşyalardan, en küçük aksesuara kadar hepsi özenle seçilmişti.
Stantın içi çok kalabalıktı, o yüzden geniş açı ile hepsini bir arada çekemedim.
Fakat ayrı ayrı da olsa ortamı, aksesuarları ve özellikle yemeklerin resmini çektim.

Sofrada ki mönü;
Arap aşı çorbası,
Erikli sarma,
Çılbır,
Katmerli veya gözleme,
Kalbuni Pilav,
İrmik Helvası.
Bu resimler de hazırlanan masayı görebilirsiniz.
Kullanılan örtü-peçete-peçetelik-tabak-bardak ve tüm aksesuarlar masanın görkemini ortaya çıkarıyordu.

Özellikle tabaklara bayıldım : )
Masada ki menü;

İncikli sultan sarma,

Ciğerli gömlek kebabı,

Zeytinyağlı çeşitleri,

Tatlı çeşitleri,

Saray helvası.


Ayrıca Türk mutfağının vazgeçilmezi Türk kahvesi masada ki yerini almıştı.
Peçetelikler kuş şeklindeydi.


Bu resimlerle ortamın nasıl olduğunu tahmin edebilirsiniz.



Görüşmek üzere.....

2 yorum:

  1. Adsız02:52

    hay Allah razı olsun sizden, sabahtan beri Osmanlı mutfağıyla ilgili resim arıyorum, sürekli restaurant tanıtımları çıkıyor. sizin sitede görünce çok sevindim doğrusu. emeklerinize sağlık, işime yarar umarım.
    :))

    YanıtlaSil
  2. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
    Yardımcı olabildiysem çok sevinirim.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.