22 Ağustos 2011 Pazartesi

30.TÜRKİYE KİTAP VE KÜLTÜR FUARI

Türkiye Kitap Fuarı, Ramazan ayının vazgeçilmez etkinliklerinden birisidir.
İlk yıllarda Sultanahmet Camii avlusunda, 2 yıldır Beyazıt'ta düzenlenen Kitap Fuarı bu yılda kapılarını Ramazan'ın ilk günlerinde Beyazıt'ta açtı.
Ramazan'ın ilk 10 günü İstanbul dışındaydım, geldikten sonra da hemen gidemedim.
Perşembe günü fuara giderek kızımla birlikte her yıl gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi bu yılda yerine getirmiş olduk.
O gün öğleden sonra önce Kitap Fuarı'na daha sonra Sultanahmet Meydanı'na gittik.
Bugün fuar resimlerini bir sonraki yazıda ise Sultanahmet'teki Ramazan etkinliklerinin resimlerini paylaşacağım.
Unutmayın, fuar Kadir Gecesi akşamına kadar açık.


30. Türkiye Kitap Fuarı'nın açılışı hakkında ayrıntılı bilgiyi aşağıda ki yazıda bulabilirsiniz. Yazı Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait siteden alınmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür A.Ş’nin katkılarıyla düzenlenen 30. Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez gerçekleştirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışta yaptığı konuşmaya yarın idrak edeceğimiz Ramazan’ın hayır, bereket ve huzur getirmesi temennisinde bulunarak başladı.
“Kitapla camiyi buluşturan bu güzel etkinliğin 30. Yılında birlikte olmak ümit verici bir durumdur” diye söze başlayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “İslam Medeniyeti kitap medeniyetidir. Bizim camilerimiz, mabetlerimiz ‘oku’ nidalarının yankılandığı mekânlardır” dedi.
“İstanbul Üniversitesi ile Beyazıt Cami arasındaki kitap köprüsünde olduğumuz için ayrıca mutluluğumu ifade etmeliyim” diyen Başkan Görmez, konuşmasının devamında yayın kuruluşlarının temsilcilerine seslenerek şu ifadelere yer verdi;
“Yayıncı dostlarımızdan istirhamım kitabı yüceltmekte ısrar etsinler. Sanallığın hayatları kuşattığı bu zamanda lütfen kitabı yüceltmekte ısrar edelim. Yayıncılığın sıkıntıda olduğunu biliyorum ama biz kitabı yüceltmeye devam edelim.”
Cemil Meriç’in “Her kitap geleceğe atılmış bir mektuptur” sözüne atıfta bulunan Başkan Görmez, “Yayınladığınız kitaplar şimdi okunmuyor olabilir ama bu kitaplar ilerde İslam’ın ilerlemesine kaldığı yerden devam etmesine neden olacak bir klasiğe dönüşebilir” diye konuştu.
Son yıllarda İslam’ın içinden geçtiği süreci hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yayıncılara önemli gördüğü bir hususu aktardı. Başkan Görmez, “Yerel olmanın ötesinde uluslararası platformlarda dünyayı kitapla buluşturarak bu birikimi, ilimi, irfanı ve tecrübeyi paylaşalım. Dünyanın bu ilme, irfana, hikmete ihtiyacı var” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Yabancı Dil ve Lehçeler Daire Başkanlığı kurulduğunu belirten Başkan Görmez, uluslararası bir yayın anlayışı ile hareket ederek kıymetli eserlerin tercümesinin yapılması hususunun önemini vurguladı. Buna ek olarak uluslararası bir kitap fuarına ev sahipliği yapacak en layık şehrin İstanbul olduğunu sözlerine ekledi.
Yayın politikalarının önemine de vurgu yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez,”Bilhassa İslam’a dair yazılmış kitaplarda yer alacak bir cümle, on defa düşünülmeli tekrar tekrar kontrol edilmeli” uyarısında bulundu.
“İslam’ın temel kaynaklarına dayanmayan mesnetsiz ve yanlış bilgilerle dolu olan kitapların İslam’ın aleyhine birer propaganda aracı olmasına müsaade etmeyelim. Buna destek vermeyelim” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bütün bunların yanında birde estetik kaygının olması gerekliliğini vurguladı. Başkan Görmez estetik kaygıdan söz ederken şu sözlerle açıkladı; “Kitapların içeriğinin yanı sıra dış estetiğinin, mizanpajının, kapağının, cildinin de o nispette özenli olması gerekir. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i anlatan bir kitap o minvalde zarafet, nezahet, nezaket ve nezafet timsali olmalı” şeklinde konuştu.
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yürüttüğü iki büyük kampanyaya da değinen Başkan Görmez, bu kampanyaların insanlık adına önemli olduğunu sözlerine ekledi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Sanatçı Erkan Mutlu’nun yanı sıra Yayınevi temsilcileri, yazar ve sanat camiasından çok sayıda ünlünün katıldığı açılışa halkın da yoğun ilgisi vardı.
30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul Beyazıt meydanında 26 Ağustos tarihine kadar devam edecek.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın her yıl Ramazan ayında düzenlediği kitap fuarları bu yıl 30. kez kitapseverlerle buluşuyor.
Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul'da Beyazıt Meydanı, Ankara'da ise Kocatepe Camii avlusunda okurla buluşacak. Ramazan'ın ruhuna uygun olarak gerçekleşen fuarlarda yazarlar da okurla bir araya gelecek. Kitap kurtları için asıl 'iyi haber' ise yüzde 30 ile 50 arasında indirimle alınabilecek kitaplar.
Üstelik fuara yetiştirilecek yeni çıkan eserler de ilk kez okurun karşısına çıkacak.
Geçtiğimiz yıl, Sultanahmet Camii'nden Beyazıt Meydanı'na taşınan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın İstanbul'daki adresi bu yıl da değişmedi. Beyazıt Meydanı'nda kurulan dev çadırda bugün açılacak fuar, Kadir Gecesi'nde sabaha kadar hizmet vererek veda edecek. 155 yayınevinin stantlarında birbirinden farklı kitaplar okuyucuların beğenisine sunulacak. 11.00 ile 24.00 saatleri arasında gezilebilecek fuarda çeşitli yan etkinlikler de var.
Kültür AŞ'nin katkılarıyla çadırın dışında kurulacak sahnede, tasavvuf müziğinin usta isimleri sahne alacak. Palyaço ve Hacivat-Karagöz gösterileri de fuarı ziyaret edecek çocukları hedefleyen faaliyetler.
Bir başka çadır ise okuyucuları ile söyleşi yapmak isteyen yazarların istifadesine sunulacak. Geçen yıl çadırın sıcak olması nedeniyle yapılan şikâyetler üzerine bu yıl özel önlem alındı. Klimalı çadırın üstüne kurulan branda ve güneş kesici bez sayesinde mekân bu yıl daha serin olacak.
Geçen yıl ilk kez hizmet verdikleri Beyazıt Meydanı'ndan memnun olduklarını söyleyen Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şube Başkanı Osman Sarıköse, "Sultanahmet'in manevi havası bir başka ama 'tebdil-i mekânda hayır var' derler. Biz bunu yaşadık." diyor.
Sultanahmet'te bir kalıplaşmanın yaşandığını dile getiren Sarıköse, kalabalıktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle bir kısım okuyucu kitlesini kaybettiklerini söylüyor. Geçen yıl 500 binden fazla ziyaretçi ağırladıklarını açıklayan Sarıköse, "Beyazıt'ta geçtiğimiz yıl, beş yıldır göremediğimiz okur kitlesinin geri geldiğini ve yeni kitlelere ulaştığımızı gördük." ifadelerini kullanıyor. Ankara Kocatepe Camii'ndeki fuar ise 5 Ağustos'ta başlayacak. 85 yayınevinin stant açacağı fuar 11.00 ile 24.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Ankara'daki fuar da Beyazıt Meydanı'ndaki gibi Kadir Gecesi'nde sabaha kadar açık kaldıktan sonra 28 Ağustos'ta kitapseverlere veda edecek.




















Bu yıl kitap fuarı stantlarının hemen yakınına sağlık kabini ve bebek bakım odası hazırlanmış.
Küçük bebeği olan anneler için çok faydalı bir hizmet olmuş.
Keşke bu tür yerler şehrin belli başlı yerlerinde daima olsa da, anneler çocukları ile sıkıntısız ilgilenebilme imkanı bulsalar.

Bu yıl da konser alanı es geçilmemiş, akşam saatlerinde bu sahnede çeşitli etkinlikler ve gösteriler düzenleniyor.


Bir sonra ki yazı konum Sultanahmet meydanında ki Ramazan etkinlikleri üzerine olacak.
Görüşmek üzere!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.