13 Aralık 2017 Çarşamba

İSTANBUL KASTAMONU GÜNLERİ (4)

Muhterem'le Geziye
İstanbul Yenikapı etkinlik alanında düzenlenen 11. İstanbul Kastamonu günlerine ait resimlerin 4. ve  son bölümündeyiz.
Bu bölümde, İlçe stantlarının yer aldığı çadırın dışına çıktığımız zaman çektiğim resimleri yayınlayacağım.
Biz çadırın içindeyken hava biraz daha karardığı için bu resimler biraz loş ortamda çekildi.





siyez bulguru
Bu tür festivallerin en güzel tarafı, sevdiğiniz yöresel ürünlere en kısa yoldan memleketinize gitmenize gerek kalmadan ulaşabilmek.

Etkinlik alanında hazırlanan sahne neredeyse hiç boş kalmadı, pek çok müzisyen ve şarkıcı sahne aldı.



Samatya hastanesi
Burası festival alanının diğer yarısı, bu kısma vaktimiz olmadığı için hiç geçmedik.
Arka tarafta görünen büyük yapı grubu ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi yani halk dilinde ki adı ile Samatya Hastanesi.

Festival alanının bir kısmında İnebolu Belediyesinin hazırladığı, Kurtuluş Savaşı sırasında yapılanların anlatıldığı ve İnebolu'nun tarihi değerlerinin sergilendiği bir alan vardı.

Atatürk'ün İnebolu'yu ziyareti, tarihi şapka nutku (25-26-27 Ağustos 1925) 

Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıklar neticesinde İnebolu, Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası almaya hak kazanır.
İnebolu Türkiye'nin İstiklal Madalyalı tek ilçesidir.
Festival alanında bu konuyu anlatan bir yazı ve temsili olarak bir madalya maketi yer alıyordu.



İstiklal Yolu kahramanları Şehit Şerife Bacı 

Bu anıtın bir benzeri İnebolu'da bulunmaktadır. 


İnebolu denince akla gelen resimlerde ki en önemli öğe; Aşı Boyalı İnebolu Evleri

Aşı Boyalı İnebolu Evleri 

 İnebolu Denk Kayığı

İnebolu Kayığı (Denk):
İnebolu Kayığı, Denk Kayığı, İnebolu Kütüğü, Taş Kayığı, Pazar Kayığı gibi isimler altında bilgilere rastlanan ve literatüre İnebolu Kayığı olarak girmiş Pereme tipi teknedir. Önce "kabuk tekniği" ile yapılmış tek Anadolu teknesidir. Bu teknik günümüzdeki gemi yapım tekniğinin bir önceki şekli ve temeli olarak bilinir. Ortalama boyu 10-11 metredir. Bu teknikle yapılmış ve bütün olarak korunabilmiş dünyadaki tek tekne İstanbul'daki Deniz Müzesinde sergilenmektedir. Sergilenen bu teknenin diğer bir özelliği ise, Kurtuluş Savaş'ında ikmal amacıyla bölgede kullanılan bir tekne olmasıdır.
Denk Kayığı ne demek;
Karadeniz’den cephane getiren büyük gemiler açıkta demirliyor ve kayıklar gemilerin yanına açılıyor. Karadeniz’in dev dalgaları kayıkları gemi hizasına denk getiriyor. O sırada cephane sandıkları sandallara itiliyor. Kayıklar bu sebeple “Denk Kayığı” ismini almış.

İnebolu Mavnacıları (İnebolu Kayıkçıları)

İSTİKLAL YOLU;
İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış olan 340 kilometrekarelik yoldur.
Savaş boyunca İnebolu açıklarına gemilerle gelen cephane ve silahlar kayıklarla İnebolu’ya taşınmış, Kastamonu kadınları tarafından zor şartlarda cepheye taşınmıştır.
İstiklal Yolunun İnebolu-Kastamonu arası, Kastamonu il sınırları içerisindeki 95 km’lik bölümü Kastamonu Valiliği tarafından işaretlenerek yürüyüş yolu olarak düzenlenmiştir. 2006 yılından beri Kastamonu valiliği tarafından Kastamonu’dan İnebolu’ya uzanan “İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü” düzenlenir.

Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü;
Kastamonu Valiliği, 2008 yılında başlattığı İstiklal Yolu Projesi ile Türkiye'nin en uzun üçüncü trekking parkurunu oluşturmuştur.
Milli Mücadele yıllarında Anadolu'nun dış dünyaya açılan tek penceresi İnebolu kalmıştır. Birçok yerin işgal edilmesi dışarıdan gelecek destek ve yardımlar açısından İnebolu-Ankara hattını çok önemli kılmıştır. Bu noktada İnebolu’dan Ankara’ya oluşturulan lojistik hattında İstanbul’dan kaçırılan, Rusya’dan satın alınan cephane, lojistik malzeme ve Milli Mücadele’ye katılacak birçok insan, düşünce adamı Ankara’ya ve Anadolu’ya bu yolla sevk edilmiştir. 
Savaşın kazanılmasında çok etkili olan bu hattın önemini Mustafa Kemal Atatürk’ün "Gözüm cephede kulağım İnebolu’da" sözü de belirtmektedir.

Kastamonu Valiliği yaptığı çalışmalar ile İstiklalin ruhunu taşıyan bu yol üzerindeki birçok tarihsel yapıyı restore etmiş, yeni işlevler vermiş, yolu heykeller ve anıtlarla süslemiş, rekonstrüksiyonla yapmıştır. Bunun dışında yol uluslararası işaretleme sistemi ile işaretlenmiş ve sahip olduğu muhteşem doğa içerisinde 95 kilometrelik trekking parkuru oluşturulmuştur. Parkurda bağımsız trekking toplulukları yürüyüş ve kamplar yapabildiği gibi her yıl Kastamonu Valiliğince İstiklal Yolu yürüyüşleri de düzenlenmektedir.

Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınan İstiklal Yolu Tarihi yol olarak tescil edilen ilk parkur olma özelliğine sahiptir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilan edilen 12 kültür rotasından biridir.
Kaynak


Bezir yağı üretimi 

Bu alet Bezir yağı üretmek için kullanılan Bezir değirmeniymiş.
Festivale annemle birlikte gitmiştik, annem ve eşim bu değirmeni görünce eskileri anlatıp bezir yağı ile ilgili anılarını anlattılar.

Bu aletin ismi Gedürgen'miş, annem ve eşim de dahil ilk defa gördük, ne işe yaradığını bilemedik😕

Biz festivalin olduğu Yenikapı etkinlik alanından ayrılırken ortam halen cıvıl cıvıl ve kalabalıktı.
Bir Kastamonu günleri festivali daha bitti, kısmetse bir daha ki sene düzenlenecek festivalde görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.